Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 δημιουργήθηκε ένα ρήγμα στο δογματισμό των Συμπεριφοριστών και αρχίζει μια καινούργια εποχή. Αυτό οφείλεται στην άνθιση ενός νέου κλάδου της ψυχολογίας που ονομάζεται γνωστική ψυχολογία.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία οφείλει την εξέλιξή της στην γνωστική ψυχολογία που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να εξηγηθεί με την ερμηνεία του φαινομένου της αντίληψης και των νοητικών διεργασιών.
Έχει στη διάθεσή της αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές σε προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, η διαταραχή πανικού, η αυτοκτονική συμπεριφορά, η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, η ανήσυχη σκέψη, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, οι διαταραχές προσωπικότητας ή τα προβλήματα ζευγαριών, παιδιών και εφήβων.
Η γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία ορίζεται ως θεραπεία της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Διέπεται από τρεις βασικές αρχές
Η γνωσιακή λειτουργία επηρεάζει τη συμπεριφορά.
Η γνωσιακή λειτουργία μπορεί να ελεγχθεί και να μεταβληθεί.
Οι επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να επηρεαστούν από γνωσιακές αλλαγές.
Ο θεραπευτής καλείται να καταλάβει με ποιο τρόπο ο πελάτης δομεί τον κόσμο μέσα του και πως αυτό μπορεί να τον επηρεάζει συναισθηματικά ή να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του. Με την αναγνώριση των διεργασιακών λαθών στο τρόπο σκέψης του πελάτη ξεκινά και η διαδικασία της παρέμβασης.
Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και πελάτη διέπεται από την αρχή "εσύ κι εγώ θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σου" αντί "εγώ θα σε θεραπεύσω".
Η επιλογή των θεραπευτικών στόχων γίνεται από κοινού (θεραπευτής και πελάτης).
Η αποκλίνουσα συμπεριφορά έχει επίπτωση και στο ενεργειακό σώμα του ανθρώπου όπως και οποιοδήποτε σωματικό πρόβλημα.
Επεμβαίνοντας παράλληλα και στο ενεργειακό σώμα με την σειρά "Ωμέγα" των πεντακτινικών εφαρμογών έχουμε θαυμάσιο αποτέλεσμα.
Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί σε προβλήματα όπως η διαταραχή πανικού, η αυτοκτονική συμπεριφορά, η ανήσυχη σκέψη, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική διαταραχή, αποκλίνουσες συμπεριφορές που παρουσιάζουν οι πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών και οι πρώην αλκοολικοί.
Επίπεδο Ω Συνεδρία 1.
Εφαρμογή των καθολικών πεντάκτινων [1 -3] και [1 -2] που βοηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας σωματικής χαλάρωσης και αναστέλλουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (γαστρεντερικά προβλήματα, κεφαλαλγίες, πίεση στο στήθος, ταχυκαρδίες, άτυπο κοιλιακό άλγος, δερματίτιδες, υπέρταση, όπως και διαταραχές ύπνου είτε εμφανιζόμενες με αϋπνία ή υπνηλία).
Επίπεδο Ω Συνεδρία 2.
Εφαρμογή των καθολικών πεντάκτινων [1 -1] και [1 0] που βοηθούν στην ανάπτυξη της ικανότητας σωματικής και νοητικής χαλάρωσης και στα συναισθήματα κατωτερότητας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής.
Επίπεδο Ω Συνεδρία 3.
Εφαρμογή των καθολικών πεντάκτινων [1 2] και [1 3] που βοηθούν να αποβληθεί ο φόβος για το άγνωστο που είναι γνήσια (και η πιο υγιής) αιτία άγχους αλλά και η ρίζα διαφόρων ψυχικών νοσημάτων.
Επίπεδο Ω Συνεδρία 4, 5, 6.
Εφαρμογή των καθολικών πεντάκτινων [2 -3], [2 -2], [2 -1], [2 0], [2 1] και [2 3] που βοηθούν στον ονειρικό έλεγχο, στον διαυγή οραματισμό, τη μνήμη και μαθησιακές δυσκολίες από την έλλειψη συγκέντρωσης.
Άξιον προσοχής είναι ότι με τις δύο επόμενες ακτίνες βοηθούμε τον πρώην χρήστη ναρκωτικών ουσιών να μην επιστρέψει στην συνήθεια (αύξηση του ποσοστού από 12% σε 58% σε ηλικίες 28-36 ετών).
Υδάτινη [0 0] βοηθάει στην διακοπή των συνηθειών, δίνει αποφασιστικότητα.
Πύρινη [0 0] βοηθάει στην ψυχολογική απεξάρτηση από ουσίες που δημιουργούν εθισμό.
Η επιτυχία αυτών των δύο απλών εφαρμογών οφείλεται στο γεγονός ότι οι εφαρμογές αυτές απαλλάσσουν από την αυτοκτονική συμπεριφορά (έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στα ναρκωτικά όπου ο κίνδυνος του θανάτου είναι πιο μεγάλος από ότι στο αλκοόλ ή το κάπνισμα).